Activitățile de practică în cadrul proiectului DreptCompAct
Studenții desfăşoară stagiul de practică conform prevederilor Legii nr. 258/2007 privind practica elevilor şi studenţilor, ale Ordinului ministrului educaţiei, cercetării, Tineretului şi Sportului nr. 3955/2008, ale Regulamentului Universității Spiru Haret privind practica de specialitate, precum şi ale planului de învăţământ aprobat de Senatul universităţii. Practica de specialitate se finalizează cu un colocviu, care va fi organizat in sesiunea din iunie 2025 si, respectiv, septembrie 2025, fără a fi considerata restanță dacă se va susține la primul colocviu organizat.
Stagiului de practică îi sunt alocate un număr de 3 (trei) credite transferabile. Practica de specialitate este obligatorie şi constituie o condiție de promovabilitate.
Studenții care au domicliul/rezidența în localități care fac parte din zonele proiectului și au cel mult 35 de ani, împliniți la data începerii practicii de specialitate, vor efectua practică în mod centralizat, în cadrul proiectului DreptCompAct.
- Studenții anului III vor desfăşura practică la instituții publice din administrația centrală sau locală, care au în structură un serviciu/birou juridic.
- Studenții anului IV vor desfășura practica la parchete, instanțe de judecată, cabinete de avocat, notari publici, executori judecătorești și servicii de probațiune.
Facultatea de Științe Juridice și Științe Administrative București asigură desfășurarea practicii de specialitate în mod organizat, sub coordonarea unui profesor titular pentru practica de specialitate. NU se acceptă documente privind efectuarea stagiului de practică în alt format decât cele recomandate de facultate și afişate în platforma e-learning Blackboard, la secțiunea Practica de specialitate (Convenție cadru, anexa 1 și anexa 2, caiet de practică).
În perioada stagiului de practică studenții completează olograf caietul de practică/fișa de practică. Acesta/aceasta se ştampilează, semnează şi se încheie de către tutorele desemnat de partenerul de practică, prin acordarea unui calificativ, cel mai târziu până la data colocviului.
La colocviul de practică trebuie prezentate: convenţia-cadru (de către studenții care au desfășurat practica individual), inclusiv anexele şi caietul de practică - toate în original. La caietul de practică se anexează doar cele mai reprezentative documente realizate în perioada stagiului - max. 4-5 pagini, după caz, fără a fi ataşate copii din acte normative. Aceste documente sunt predate comisiei de examinare, la susţinerea coloviului de practică. Studenții care au desfășurat practica la partenerii facultății nu mai prezintă convenția-cadru și anexele acesteia.
Pentru detalii suplimentare privind efectuarea stagiului de practică, studenții pot folosi Manualul de practică existent la biblioteca facultăţii şi pot apela la serviciile de consiliere asigurate de facultate, conform orarului si la adresa e-mail indicată pentru profesorii coordonatori de practică.